En blogg från SKL

It-tempen för skola och förskola

Vanliga frågor

På den här sidan samlar vi de vanligaste frågorna när det gäller mer konkret handhavande, men tipsar också om fliken Använd LIKA som du hittar i själva verktyget. För tips och tankar kring arbetsmodell, hur man kan jobba med handlingplaner etc. finns såväl sidor här på bloggen som en nystartad facebookgrupp där utbyte och diskussion kan ske!

Jag har glömt mina användaruppgifter.
Klicka på Logga in och välj ”Begär nytt lösenord”. Du får då ett mail med dina användaruppgifter.

Varför får jag inte fram någon analys och handlingsplan? Fliken är tom.
Det kan bero på att du inte har svarat på alla indikatorerna. En grön bock vid respektive område betyder att du svarat på alla indikatorer.

Jag kan inte publicera min värdering!
För att kunna publicera en värderingen måste den sparas på skolan/förskolan (inte privat). När du väljer skola/förskola i rullisten, dyker det upp en publicera-ruta som du bockar för.

Om du kan spara din värdering på en skola/förskola, men ändå inte kan publicera kan det bero på att du inte svarat på alla indikatorerna. En grön bock vid respektive område betyder att du svarat på alla indikatorer.

Jag kan inte välja skola/förskola att spara värderingen på!
För att kunna spara en värdering på en skola/förskola behöver ditt konto vara kopplat till skolan/förskolan. Det kan den som är kommunansvarig i kommunen ordna.

Vi har ingen kommunansvarig!
Ansök om kommunkonto via LIKA-verktygets funktion ”Synpunkter och frågor

Kan man publicera flera värderingar?
Nej, det går bara att ha en publicerad värdering per skola/förskola publicerad. Det är den publicerade värderingen som hamnar i det övergripande spindeldiagrammet där man kan jämföra med övriga skolor/förskolor i kommunen och i landet.

Men hur man man då jämföra värderingar som är gjorda på samma skola/förskola?
Ett sätt är att alla som gör värderingar sparar den på skolan/förskolan. Värderingarna finns då under fliken ”Mina LIKA-värderingar” och där kan man bocka för de man vill jämföra och exportera till en gemensam excelfil.

Indikatorer som inte är relevanta på min skola/förskola – hur svarar jag på dem?
Om en indikator av olika anledningar inte känns aktuell för ert arbete, kan du t.ex. välja att svara ”ej planerad”. Inom kort kommer just det svarsalternativet vara ”ej planerad/ej relevant”. Viktigt att veta är att alla indikatorer som man svarat något annat än ”uppnådd” på, kommer följa med i analys och handlingsplan, så det är viktigt att ta bort dem i den handlingsplan ni jobbar vidare med sen.

Varför har ni inte indikatorer om….?
Saknar du något område i LIKA? Tveka inte att höra av dig via ”Synpunkter och frågor” och formulera då gärna ett förslag på en indikator, så tar vi upp det i styrgruppen.

Stödmaterial
Filmer om LIKA (varför, hur, efter värderingen, arbetsmodell, för kommunansvariga m.m.) hittar du här!

skl logotyp