En blogg från SKL

It-tempen för skola och förskola

Handfasta tips från Värmdö

Här kommer några kortfattade och konkreta erfarenheter från Värmdös pilottid i LIKA-projektet, som förhoppningsvis kan vara intressanta att ta del av.

Hos oss finns tio grundskolor och alla var med och testade LIKA under våren 2014, parallellt med att vi tog fram en IKT-strategi för de kommunala grundskolorna. Jag som skriver detta jobbar faktiskt inte inom kommunens skolorganisation, utan centralt på IT-enheten, så detta inlägg är skrivet ur den ”vinkeln”.

Nu, till tipsen!

 • Om ni hade tänkt att skolorna i er kommun ska använda LIKA regelbundet så är det en stor fördel om den högsta skolchefen står bakom och aktivt stöttar och följer upp att detta görs.
 • Samla gärna rektorerna och presentera syftet med LIKA och se till att de praktiskt får testa det, då kan det bli en del intressanta diskussioner och frågor som kommer upp.
 • Ha en tydlig deadline för när värderingarna ska vara gjorda
 • Gör gärna en egen sammanställning av alla skolors resultat och presentera för rektorerna, även det kan ge givande diskussioner och erfarenhetsutbyten
 • Det kan vara en fördel om det finns en person centralt inom skolorganisationen som ansvarar för att kontinuerligt sammanställa och följa upp resultaten av Lika-värderingarna, och utifrån dessa planera insatser som man ser att flera skolor har behov av. Samma person kan också vid behov fungera som bollplank och stötta i arbetet med varje skolas egen handlingsplan, så att de inte riskerar att bli hyllvärmare.

Det har verkligen varit spännande och utvecklande att få vara med i pilotprojektet. Nu flyger vi vidare – förhoppningsvis hand i hand med de flesta andra kommunerna i landet.

/Marielle

Gästinlägg av Marielle Hellman, Utvecklingsstrateg i Värmdö kommun

Dela gärna!

Författare:
Kommentarer: 2
Kategori: Införande Piloter
Etiketter: , , ,

2 Kommentarer på “Handfasta tips från Värmdö”

 1. 2014-08-28 16:39
  Skrivet av
  Lanseringen – tips från piloterna! |

  […] piloterna som inte kunde vara med på plats, hade vi härliga hälsningar via film och text (se blogginlägg från Värmdö och filmerna från Västerbotten, Helsingborg och […]

 2. 2014-08-28 10:14
  Skrivet av
  Lanseringsseminarium för självskattningsverktyget LIKA « Digitalt lärande

  […] På LIKA-bloggen delar Värmdö med sig av en rad tips! Läs mer här. […]

skl logotyp